Tilbage
Brage Afsluttede aktiviteter

Heureka

     
Heureka eller Eureka er et græsk udtryk, der betyder: "Jeg har fundet". Det bruges som udråbsord for at fejre en opdagelse.
Det siges at Arkimedes udbrød Eureka, da han trådte ned i badekaret, samtidig med han bemærkede, at vandstanden steg svarende til volumen af han fod, hvorved han opdagede princippet om opdrift.
Derfor fandt vi at Heureka var et passende navn på den erhvervsdrivende fond, som skulle stå bag om de samlede aktiviteter udsprunget af beskæftigelses projektet på Tønder Remise.
Heureka fonden kom til at være initiativtager til flere kompetenceudviklende forløb for ledige, Opbygning af faciliteter for modeltogs entusiaster i Tønder og omegn, base for veterantogskørsel, og ikke mindst initiativet til opstarten af Privatbanen Sønderjylland.
Det overordnede vision for Heureka, var at skabe et oplevelsescenter i og omkring Tønder Remise, hvor temaet skulle være transport og logistik. Forbindelsen til omverdenen blev betydelig forbedret ved åbningen af jernbaneforbindelsen i 1867, mellem Tinglev og Tønder, 1887 åbnedes den vestslesvigske længdebane og i 1892 indviedes banen til Højer.
I 1867 fik Tønder kommunalt gasværk, og i slutningen af 80’erne byggedes remisen - 1901-2 byggedes vandværket og 1910 -11 elektricitetsværket. I 1914 -15 byggedes Zeppelin - basen, som bombedes af Englændere i 1918 og dermed egentlig forsvandt af bybilledet. Transport og transportveje har igennem århundreder haft alt afgørende betydning for Tønder. Først skibsfarten, siden togdriften og den motoriserede trafik på landevejene og i luften, der er derfor al mulig grund til at der sættes fokus på transporten i Tønder, medens man endnu er i stand til det ud fra eksisterende bygninger og anlæg. Tønder er beriget med en autentisk remise og tilsvarende stationsbygning. Desværre lykkedes projektet ikke, idet Fonden gik konkurs i forbindelse med at PBS måtte stoppe sine aktiviteter. Bygningerne er der stadig - mangler kun nogen der tager handsken op.

Brage Projektservice  •  Sønderballevej 29  •  6230 Rødekro  •  Denmark  •  Telefon: + 45 74698250  •  E-mail: ps@brage.dk  •  CVR-nummer: 17664603