Tilbage
Brage Afsluttede aktiviteter

PrivatBanen Sønderjylland

     
PrivatBanen Sønderjylland var det første privatejede jernbaneselskab i Danmark. PBS blev stiftet på grundlag af de, dengang nye EU-direktiver der tillod private selskaber at transportere gods på skinner når det skete transnationalt. Vi gik dengang i samarbejde med NVAG i Nieböll med henblik på transport henover den dansk-tyske grænse. Vejen hen imod at opnå tilladelse til at køre på de danske skinner var lang og trang. I første omgang ville man fra myndighedernes side ikke anerkende at der i det hele taget var skinner mellem Tønder og Nieböll. Dette på trods af at man fra tysk side netop havde lagt nye skinner på strækningen til grænsen. Øvelsen lykkedes og den 5. april 1997 kørte det første togsæt til Nieböll fra Tønder station, under stor festivitas på stationen og senere på Tønderhus. Hovedtalere var daværende amtsborgmester Kresten Phillipsen og Carstens fra Landdagen i Kiel, foruden repræsentanter fra Bane Danmark m.fl.
PrivatBanen Sønderjylland, bliv stiftet af Ulf Smith, Robin Roost, Poul Stenderup og Heureka Fonden. Ulf Smith blev formand for bestyrelsen og Robin Roost ansattes som direktør for selskabet.
En væsentlig faktor var også solid opbakning fra Tønder Bank, Aluminiumsindustrien (som fik nye skinner lagt ud til virksomhederne) og Tønder Kommune. I begyndelsen var det kun tilladt at transportere gods transnationalt, men forholdsvis hurtigt blev aktiviteterne udvidet til transport internt i Danmark. Der blev kørt med rør, træ containere, gips og meget mere - en spændende nyskabelse i Danmark.
Desværre holdt konceptet ikke på den lange bane og PBS måtte kaste håndklædet i ringen og den 27. marts 2001 gik PBS konkurs.

Et Eventyr og et godt initiativ var slut, men initiativet lever fortsat, idet andre private selskaber har overtaget aktiviteterne.

Brage Projektservice  •  Sønderballevej 29  •  6230 Rødekro  •  Denmark  •  Telefon: + 45 74698250  •  E-mail: ps@brage.dk  •  CVR-nummer: 17664603